Cronicarul „Sunete Vesele” a primit cu mare bucuria vestea premierei unui nou spectacol, duminică 18 februarie 2024, la Teatrul de Artă din București, unde an de an, de două ori pe an, au loc spectacolele noastre. Am pierdut deja șirul anilor și a numeroaselor reprezentații… Copiii primelor spectacole din anii de început au ajuns astăzi la majorat. „Sunete Vesele” au devenit o Instituție, o comunitate în care copiii învață arta dramatică prin joc, muzică și veselie. Repetițiile au avut loc în fiecare sâmbătă, din octombrie până în februarie, într-un spațiu splendid, un imobil art nouveau din centrul Capitalei. Iar după vacanță munca va reîncepe pentru noul spectacol din vară!
Să intrăm în atmosfera spectacolului de duminică. Trăim senzații tari pe două planuri: un bloc de locuințe oarecare din anul de grație 2024 și un castel medieval din 1024. Fizica cuantică ne zăpăcește de-a dreptul doar cu o cifră schimbată în calendar. Personajele trec printr-un pasaj al timpului. Scenele zugrăvesc cum e viața la bloc și cum e cea de la castel. O serie de situații comice ating fibra istorică a cronicarului. Viața copiilor de la bloc e plină de trotinete, diferite gadgeturi și mâncare „nesănătoasă”. Această realitate binecunoscută nouă este prezentată în contrast cu viața „idilică” și „sănătoasă” din epoca cavalerilor și a domnițelor care mâncă „eco”. Pun rămășag că dacă ar fi însă să călătorim pe bune într-un castel din jurul anului 1000 ne-am îmbolnăvi pe loc și iremediabil!
Au jucat 10 copii, 7 fete, 3 băieți, interpretând 16 personaje. Intriga e simplă și amuzantă. În timp ce copiii se joacă, unii își pierd păpușa undeva sub casa scării. Odată intrați acolo, copiii sunt pierduți în trecut, cu exact 1000 de ani în urmă, într-un castel medieval cu cavaleri și domnițe. Copiii-personaje, unii dintr-un timp, alții din altul, se uită cu mirare unii la ceilalți, la cum vorbesc sau la cum sunt îmbrăcați. Unul din copiii anului 2024, stresat de un referat la istorie, se bucură de șansa ce i s-a oferit. Amicii lui din blocul GHE s-au trezit într-un castel, toți „închiși în trecut”.
Grupul personajelor din prezent: Mama, tanti Aurica, Lizzi - administratoarea blocului, copiii Răzvan, Măriuca, Irinuca, Cristina, Bogdan, Mihai, și Doamna cu pizza – food delivery. Grupul personajelor din trecut: reginele rivale Ana și Diana, cavalerii Arthur și Eduard, domnița Caterina și slujnica Vicky.
Momentele importante ale dramei ne-au fost marcate de piesele muzicale ale lui Marius Sireteanu (Sire). Cântecul pizzei este deosebit de amuzant. Cântecul de la final Petrecere la bloc a fost interpretat foarte vioi. Am trăit o atmosferă plină cu multe pofte, arome și armonii!
Copiii au strălucit. Au cântat și au jucat cu multă pasiune. Costumele au fost de-a dreptul impresionante. Aplauzele au fost pe măsura implicării lor. Părinții se pot bucura și se pot felicita. Eforturile și preocupările lor pentru educația copiilor au fost răsplătite pe deplin în această după-amiază.
Ștefan Petrescu
Minunații noștri actori au fost: Anadore Baștea (mama), Ana-Maria Teodorescu (Lizzi), Alexandra Bîgiu (domnița Caterina), Alexandra Dimon (tanti Aurica, Regina Ana), Alexandru Dimon (cavalerul Eduard), Damian Cireșoiu (cavalerul Arthur), Emma Cotigă (Regina Diana), Eva Gheață (Măriuca), Petru Șerban (Răzvan), Ștefania Șerban (Vicky).