Homer, prezent discret la repetiții, ne-a împărtășit câteva gânduri, cu rugămintea de a le așterne în acest text. Punerea în scenă a Iliadei de către copii l-a impresionat într-un mod plăcut. De-a lungul timpului mulți artiști, scriitori, compozitori au reînviat mitul homeric, pentru a-l aduce iar și iar în atenția contemporanilor. Iată că la Teatrul de Artă din București, Asociația „Sunete Vesele” prezintă pe 16 iunie 2024 un spectacol complex cu muzică, dans, și cor, jucat și cântat de copii pentru copii. „Troia” este o adaptare pentru copii a celebrului mit fondator al civilizației noastre europene.
Cursul de teatru „Sunete Vesele” încheie încă un an de activitate cu dramatizarea pentru copii a unei capodopere universale, fără de care nu ne-am putea imagina lumea zilelor noastre. Epoca homerică este rescrisă într-o manieră accesibilă celor mici, cu adaptări iscusite, menite a învălui legenda cuceririi Ilionului într-o aură optimistă, așa cum ne-a obișnuit și cu celelalte lucrări dramatice autoarea Elena Iorgulescu. După vizionarea acestui spectacol pleci din sala de teatru cu convingerea că Homer există dincolo de legendă în fiecare dintre noi. Scopul punerii în scenă a acestei epopei nemuritoare este de a-i face pe copii mesagerii marii civilizații grecești. Pe pilonii acestei civilizații mărețe a fost așezat fundamentul de valori pe care ne edificăm existența noastră de cu zi cu zi, de la educație la politică. Teatrul își are începuturile în Grecia antică, iar faptele de eroism ale lumii homerice îi inspirau adesea pe autorii dramatici atenieni din epoca clasică.
Dialogurile piesei de teatru sunt scrise într-o limbă frumoasă, cu fraze scurte, bine ticluite, pe alocuri versificate. Intriga decurge într-un ritm alert care îți taie răsuflarea. Publicul, format deopotrivă din copii și adulți, este fără doar și poate captivat de măreția spectacolului. Sunt momente când intră în scenă toți copiii pentru a-și uni vocile prin declamare și cânt. Este un spectacol complex, din care nu poate lipsi muzica și dansul. Muzica, scrisă de prietenul nostru, Marius Sireteanu, este de-a dreptul fascinantă. Registrul muzical se potrivește ambitusului vocal al unor copii a căror vârstă nu depășește zece ani. Coriștii de la „Sunete Vesele” trec cu o ușurință fantastică de la registrul sunetelor înalte la cele grave, într-o armonie perfectă, susținută pe tot parcursul muzical al spectacolului. „Cântecul pentru zei” și „Cântecul de luptă” sunt două momente muzicale care ți se întipăresc în minte. Corul participă activ, urmărind prin cânt firul narațiunii. Coriștii se mișcă, gesticulează, însoțindu-i pretutindeni pe actori. Actorii și coriștii se susțin reciproc prin muzică și joc.
Mitul homeric este prezent în fiecare scenă. Elena îi arată Hecubei pe aheeni de pe zidul cetății, iar Andromaca plânge cu copilașul în brațe, implorându-l pe Hector să nu plece la război. Spectrul războiului amenință pacea troienilor. Aici intervine autoarea, care dă alt curs dramei homerice: o molimă îi amenință pe troieni, dar poțiunea magică a Elenei îi salvează de la pieire. Mesajul pacifist răzbate în interpretarea proprie a mitului homeric.
Spectacolul ne poartă pe tărâmuri diferite, din lumea zeilor în cea a eroilor, din înălțimile Olimpului în cele două cetăți ale aheenilor și troienilor, Sparta și Troia, despărțite de vasta întindere a mării. „Mărul discordiei” este o scenă remarcabilă, prin alternanța dialogurilor versificate dintre cor și actori, o combinație reușită de cânt și poezie.
Întrepătrunderea universului homeric cu cel al copilăriei este dat de recuzită: săbii de jucărie, căluțul troian din lemn, păpuși și cărțile ilustrate ale lui Homer – Iliada și Odiseea - povestite pentru copii.
Homer, care va fi prezent la spectacol, cu modestia ce caracterizează marile genii, m-a rugat să vă scriu aceste câteva gânduri. El speră că acest club de teatru pentru copii își va continua la fel de frumos ca până acum misiunea educativă, sub îndrumarea unor oameni entuziaști ce au arătat că împreună se pot face activități creative prin sunete și veselie.
Ștefan Petrescu