Cronicarul Sunetelor Vesele zboară deasupra Londrei / by Elena Iorgulescu

 

Asociația Sunete Vesele vă invită duminică, 11 iunie 2023, de la orele 14:30 la Teatrul de Artă din București, pentru a întreprinde împreună o călătorie în zbor deasupra Londrei. Alături de Peter Pan și contemporanul Harry Potter, povestea celebrei guvernante Mary Poppins a revoluționat literatura engleză pentru copii în secolul XX. Dramatizarea acestei povești fascinante și transpunerea ei într-un musical, rodul muncii Elenei Iorgulescu și a lui Marius Sireteanu, este un eveniment cultural și educațional ce merită atenția întregului public bucureștean. Hai să ne bucurăm împreună de performanțele artistice ale micilor actori și ale micilor coriști de la clubul „Sunete Vesele”!

  Zbor deasupra Londrei este povestea mult îndrăgitei guvernante Mary Poppins care a cucerit inimile celor mici din țările anglofone și din întreaga lume. Desigur, mulți dintre noi cunoaștem această poveste a romancierei P.L. Travers, mai ales din mult îndrăgitul musical, care a fost ecranizat în 1964. Proiectul nostru propune o altă dramatizare muzicală a acestei povestiri. Așadar ne aflăm în fața nou musical, jucat, cântat și dansat în chip admirabil de către micii actori și coriști ai clubului „Sunete Vesele. În jur de 20 de copii, cu vârste între 6 și 10 ani, au jucat împreună într-o mare echipă, fiind dornici de a lega prietenii și de a prezenta publicului produsul muncii lor artistice.

 Textul este scris într-o limbă corectă, accesibilă copiilor și în bună parte versificată. Replicile în versuri sunt menite să-i ajute pe copii să memoreze mai ușor, dar și să înlesnească alternarea momentelor vorbite cu cele cântate. Copiii sunt într-o continuă mișcare muzicală. Mișcările ritmice, de „roboței” și balerini, sunt îmbinate armonios. Mi-a atras atenția dansul curățeniei, prin care copiii dezordonați fac ordine printre jucării, sub îndrumarea noii lor guvernante. Un alt dans care captează atenția auditoriului este interpretat de statuia din parc, înconjurată de mulțimea de copii-coriști. Momentul muzical al statuii amintește în primele acorduri de celebra scenă a statuii Comandorului care răspunde invitației la cină a lui Don Giovanni. Evident că momentul malefic din creația lui Mozart este repede înăbușit de nota veselă pe care ne-o inspiră statuia din parc. În același registru, Cântecul călătoriei pe Lună are inserate scurte citate dintr-un alt compozitor celebru, Debussy. În compoziția muzicală a piesei surprindem motivul muzical „si-re”, inspirat de numele de scenă al compozitorului, care în cele mai multe situații este prezentat de clarinet, instrumentul la care acesta cântă. Așadar avem o semnătură completă a compozitorului, care a fost sugerată de  Mircea Unguranu (Mysha), membru al trupei FolkFrate.

În linii mari, personajele din musical au numele și ocupația celor din roman. Sunt câteva modificări impuse de împrejurări. De pildă, în lipsă de băieți, domnul amiral și domnul paznic al parcului devin doamna amiral și doamna polițist. În carte există un personaj numit Omul-de-pe-Lună, care devine aici Doamna-de-pe-Lună. Desigur, pentru timpurile noastre o asemenea modificare de gen poate fi interpretată și ca o mică revoluție post-modernistă. Sloganul doamnei polițist „Ordine și Disciplină” nu-i descurajează pe copiii plini de veselie. De asemenea, din cei cinci copii din carte, rămân doar trei în piesă.

 Întregul spectacol este închinat faimosului oraș de pe Tamisa unde mai tot timpul plouă. Când însă cerul este senin, adulții și copiii vor să zboare, cu umbrele și baloane, spre a cuprinde în bolta cerească farmecul societății londoneze. Cortina se ridică cu cântecul Londrei. Copiii zvăpăiați ai familiei Banks de pe strada Cireșilor nr. 17  au nevoie de o guvernantă. Mary Poppins apare în scenă prin cântecul anunțului la ziar și al vântului de la răsărit. Actorii-soliști ating performanțe muzicale ce trebuie apreciate. Fără intenția de a omite vreun solist, apreciem în mod special pe doamna Lark, copiii Banks, doamna Amiral, doamna Banks, doamna polițist și, bineînțeles, Mary Poppins. Această guvernantă minunată, visată de generații de copii, îi poartă pe aceștia în zări nebănuite, unde adulților nici nu le trece prin cap că ar putea ajunge. Ei intră într-un desen făcut pe asfalt în parcul londonez sau ajung într-un zbor magic pe lună.

Acest spectacol este rodul muncii unei echipe numeroase de adulți și copii care deopotrivă au pus suflet, pasiune și răbdare timp de mai multe luni. Asociația Sunete Vesele este o școală pentru cei care vor să învețe ce înseamnă să fii artist. Talentul micilor actori și coriști este valorificat din plin în urma unei munci de echipă susținute. Fiecare personaj de pe scenă funcționează autonom și în același timp într-un ansamblu, scoțând în evidență personalitatea fiecărui copil.

 

Părinții acestor copii minunați au investit bani și încredere, iar fără ei acest proiect artistic nu ar fi putut fi realizat. Elena Iorgulescu și Marius Sireteanu au făcut și de această dată dovada unei colaborări de succes și a unui simț artistic literar și muzical remarcabil.

Un ajutor neprețuit în realizarea negativelor a venit din partea unor prieteni de nădejde ai Asociației Sunete Vesele, Mircea Ungureanu - Mysha (chitare), Cristi Bageac (masterizare) și Aurelia Mihai (flaut). Maria Petrescu a realizat afișul spectacolului Zbor deasupra Londrei.

 

 Ștefan Petrescu