Furtuna de idei la „Sunete Vesele” / by Elena Iorgulescu

 Cortina se ridică, din nou, la Teatrul „Sunete Vesele”. Noua producție pentru copii, Fantezie la Teatrul Globe, îl aduce în scenă pe părintele teatrului modern, William Shakespeare. Shakespeare și prietenii lui de la Teatrul Globe sunt cuprinși de febra creației. Furtuna de idei (brainstorming), care tinde să prindă teatrul într-un vârtej amețitor, este o metodă pedagogică foarte îndrăgită de către profesori și elevi. În acest spectacol, jocul de cuvinte, farsele, muzica și voia bună vor dezlega de la sine intriga, pornind de la cuvinte simple, aflate la îndemâna oricui. Copiii actori vor arbora steagul alb al comediei la Teatrul de Artă din București, duminică, 16 februarie 2025, la ora 11.

Cronicarul de la „Sunete Vesele” a călătorit împreună cu întreaga trupă de actori la Teatrul Globe, pentru a se întâlni cu marele maestru al dramaturgiei moderne și cu personajele lui. Aici a urmărit o remarcabilă producție de tip „teatru în teatru”. Replica din Cum vă place, „Lumea întreagă e o scenă și toți oamenii-s actori”, declamată și cântată de mai multe ori de către micii noștri artiști, este leitmotivul acestui spectacol minunat. Spectacolul începe cu intonarea unei ode a teatrului. Micii actori recită rând pe rând versurile care preaslăvesc teatrul, o poartă de acces spre lumea fanteziei și a imaginației. Granița dintre lumea reală și lumea fanteziei este dată de versul lui Shakespeare cu care începe și acest spectacol: A fi sau a nu fi.

 Primarul Londrei, furios că actorii și spectatorii făceau prea mare gălăgie în oraș, a ordonat închiderea teatrului. Shakespeare, aflat în pană de idei, cuprins de disperare și încolțit de soție, umblă mai tot timpul cu pana de scris în mână în căutarea unor subiecte noi, pentru a putea astfel să repună teatrul în funcțiune. Prieteni, actori și fani vin la teatru, pentru a-l inspira pe maestru cu poveștile lor de viață. Aceștia devin rând pe rând personaje în marile capodopere ale celebrului dramaturg. Astfel teatrul iese dintr-un impas existențial. Auzi frecvent replica „n-ai idei, n-ai bani”. Într-o furtună de idei, stârnită de această stare de fapt, intriga se dezleagă încetul cu încetul. Ideile vin din toate părțile, se rostogolesc una după alta, într-un ritm amețitor, care îl ține pe spectator într-o permanentă efervescență intelectuală. Toți trag de maestru să le dea un rol. Toți se inspiră de la Shakespeare, care la rândul lui se inspiră de la toți. Capodopera lui Shakespeare există chiar înainte de a fi scrisă. Copiii joacă convingător, trăiesc diferite emoții în registrul specific operei lui Shakespeare, cu deghizări, farse și giumbușlucuri. Iat-o pe  Miranda, supraviețuitoare a unui furtuni năprasnice care i-a scufundat corabia, cum își plânge soarta pe un țărm străin, departe de țara ei. La Teatrul Globe tânăra nobilă intră la rândul ei în cercul magic al „creatorilor” de idei. Povestea ei și furtuna de idei de la teatrul Globe dau naștere unei noi piese, Furtuna, care nu poate stârni decât o furtună de aplauze. Teatrul este cuprins de un zgomot mare de idei încât și Shakespeare este scos din minți. El se întreabă „de ce atâta zgomot pentru nimic”. Iată titlul unei alte comedii, Mult zgomot pentru nimic, presărată cu multă iubire, farse și încurcături. Setea de idei este atât de mare încât copiii caută idei până și în gențile spectatorilor. Toți sunt atât de agitați încât primarul se teme de tulburarea ordinii publice. Primarul îi amenință chiar cu amenda. Răspunsul e unul simplu și la mintea unui copil: Dacă teatrul tot este închis, ce-ar fi să meargă toți în fața primăriei, pentru a căuta idei și a juca acolo operele lui Shakespeare?

 Acest spectacol ne vorbește despre geneza creației. Poveștile spuse nouă de Elena Iorgulescu, brodate cu sunetele magice ale lui Marius Sireteanu, sunt însușite și jucate într-un mod convingător de către micii noștri actori. Ne putem întreba cum pot copiii cu vârste între 5 și 11 ani să-l înțeleagă și să-l joace pe Shakespeare. Cum ar putea vorbi un copil despre tragicul Hamlet? Cum poate fi înțeleasă povestea de iubire a lui Othello și a Desdemonei? Iată că se poate. Pe soția directorului teatrului Globe o cheamă Mona. Fiind impresionată de soarta teatrului, își alină suferințele ei și ale celorlalți cu batista. Batista trece din mână în mână, fiind o sursă de inspirație. Ideile sunt citite în batista Monei. Și la un moment dat Shakespeare spune: „Mona, Mona…Desde…mona!”. Așa se naște un personaj feminin tragic, care cade victimă geloziei unui bărbat prea iubitor.  O fată, pe nume Cordelia, vine la teatru și caută alinare. A fost alungată de tatăl ei bogat, pentru că, spre deosebire de surorile ei, a fost sinceră, spunându-i că iubirea ei nu se măsoară în bogății, ci în sentimente. Povestea regelui Lear și a fiicelor sale reînvie la teatrul de copii. Rosalinda și prietena ei din „Cum vă place”, își spun povestea în cuvinte simple, potrivite nivelului de înțelege al unor copii. Un personaj-cheie al poveștii este Regina Elisabeta, care îl adoră pe marele dramaturg, citindu-i sonetele în fiecare seară. Regina o trimite la teatru pe doamna ei de onoare, July, deghizată în actriță, pentru a vedea ce se întâmplă. July îl întâlnește la teatru pe Romeo, un tânăr sărac și fără titluri nobiliare, care vrea și el să devină actor. Ei nu pot fi încă actori, dar pot pătrunde în lumea fascinantă a teatrului, vânzând bilete. Să vinzi bilete pentru piesele lui Shakespeare este o mare onoare, o poartă spre a fi primit pe scenă. Așa se naște povestea Romeo și Julieta. Romeo și July joacă această minunată tragedie în mijlocul scenei, înconjurați de ceilalți actori și spectatori, într-un joc convingător de pantomimă. Regina Elisabeta, intrigată de povestea de iubire a doamnei ei de onoare, își face și ea intrarea la Teatrul Globe, deghizată în vânzătoare de bilete. În cele din urmă, regina își dezvăluie identitatea, iar teatrul este redeschis.

Muzica sublimă ne introduce în atmosfera epocii elisabetane. Reținem două cântece care îți taie răsuflarea: Cântecul Ideilor și Lumea-ntreagă e o scenă. Piesa se încheie pe acordurile acestui ultim cântec, care pune în valoare vocile vesele ale acestor copii minunați. Suntem impresionați cu toții de acest imn închinat eternului teatru, care încă din vremea lui Shakespeare, dacă nu chiar din epoca tragicilor greci ai antichității, ne hrănește mințile și ne umple inimile cu sentimente și emoții de tot felul.  

 Furtuna de idei, o metodă pedagogică interactivă, foarte apreciată în școală, creează o stare de intensă activitate imaginativă, un asalt de idei, care adunate una câte una generează dezbaterea unor probleme ce au fost date copiilor spre soluționare de către profesor. Prin aplicarea acestei metode, copiii de la „Sunete Vesele” ne spun un lucru important: piesele lui Shakespeare ne asaltează și astăzi cu idei. Aproape tot ceea ce știm astăzi despre teatru și literatură am învățat de la acest deschizător de drum.

 Cei 12 copii actori ai clubului „Sunete Vesele”, Elena Iorgulescu, Marius Sireteanu, dar și toți prietenii și părinții lor, care au inspirat acest spectacol cu idei și bani, se vor bucura împreună de un moment unic, deosebit de vioi, amuzant, plin de cântece și jocuri de cuvinte. Vă invităm cu mic cu mare la un spectacol ce va fi cu siguranță îndrăgit deopotrivă de copii și de adulți.

Ștefan Petrescu