Cronica piesei de teatru „Bal vienez” / by Elena Iorgulescu

Cronicarul Sunetelor Vesele a vizitat din nou trupa micilor actori care va pune în scenă spectacolul Bal vienez în ziua de duminică, 26 ianuarie 2020, începând cu orele 13:30, la Teatrul de Artă din București. În urmă cu patru ani, Asociația Sunete Vesele și-a deschis porțile cu un spectacol având același titlu, iar de atunci o data la șase luni pregătește noi surprize teatrale și muzicale. Autorii Elena Iorgulescu și Marius Sireteanu vin cu elemente noi la repunerea în scenă a primului nostru spectacol: personaje, partituri muzicale și replici savuroase.  

12 copii, 8 fete și 4 băieți, cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani, evoluează împreună pe scena teatrului „Sunete Vesele”. Buna dispoziție, concentrarea, răbdarea, lucrul în echipă, dar și dorința de afirmare a talentului și muncii actoricești în fața publicului, format, în special, din părinți și prieteni, sunt doar câteva dintre ingredientele succesului artistic de care se vor bucura în mod indiscutabil acești copii în ziua premierei. Copiii sunt pe deplin pregătiți să transmită emoțiile personajelor lor, jucate, cântate și dansate în chip minunat și cu multă convingere.

Suntem la Curtea lui Iosif al II-lea în Viena sfârșitului de secol XVIII. Maniere elegante, peruci pudrate și rochii cu crinolină se perindă prin fața spectatorului. Curtea vieneză prinde viață în acordurile muzicii lui Mozart, cu care mulți copii sunt astăzi obișnuiți încă dinainte de a se naște. Muzica lui Mozart este pretutindeni în viața noastră de zi cu zi : de la jucăriile muzicale până la tonul de apel al telefonului mobil. Se spune că muzica lui Mozart aduce alinare, relaxare și armonie în sufletele cele mai agitate. Marius Sireteanu s-a ocupat, așa cum o face de fiecare dată, de ilustrația muzicală a spectacolului. Fragmentele muzicale din concertele, simfoniile și operele lui Mozart sunt introduse exact acolo unde trebuie, printre replicile pline de umor ale copiilor-actori. Intriga a fost construită cu măiestrie de Elena Iorgulescu, care s-a inspirat din fapte reale, așa cum ne-a obișnuit și cu celelalte piese.

Trei prințese - baronese și contese -  se plictisesc, de moarte la Curte. Împăratul e prea ursuz și plin de grijile împărăției sale, iar răsfățatele doamne creează la Curte o situație de-a dreptul insuportabilă cu văicărelile lor. Împăratul strigă disperat: „asta nu e viață de împărat, nu mă pot concentra!” Prin organizarea unui bal la palat, doamnele vor să spargă monotonia vieții de la Curte! Ele cântă, precum personajele din Nunta lui Figaro ale căror nume poartă: „vrea să danseze mica contesă!” Ce să faci la o Curte unde nu există Împărăteasă? Ehei, dar împăratul, în ton cu vremurile noastre ale corectitudinii politice, primește sfaturi de la o consilieră, care știe cum să-l manipuleze pe șef în direcția dorită de principesele intrigante. Bun, dar cine să compună muzica balului? Cine să fie marele maestru? Curtea are un profesor de muzică, pe vestitul Salieri, de care însă trioul de doamne nu este deloc mulțumit. Muzica lui Salieri este atât de plictisitoare! Salvarea vine de unde nici nu te aștepți. S-a dus vestea în Viena că surorile Weber iau lecții de la faimosul compozitor Mozart. Și nu doar atât. Profesorul pare să fie îndrăgostit de vocea și de drăgălășenia uneia dintre surori, Aloysia, însă își va da seama în final că sora ei Constanze e mai potrivită pentru el, căci are „inima de care are el nevoie”. Farmecul și talentul tânărului geniu al muzicii din toate timpurile este elogiat până peste poate de propriul tată, Leopold, și el compozitor talentat, autor al faimoasei Simfonii a Jucăriilor. Dansul jucăriilor în ritm de robot este un moment foarte reușit al spectacolului. Cu toată influența consilierei imperiale, nu-i treabă ușoară concedierea lui Salieri și aducerea lui Mozart în locul acestuia. Împăratul – om drept și înțelept –  nu se lasă convins cu una cu două. În cele din urmă, învăluit din toate părțile, n-are încotro. El și consiliera sa, Franziska, organizează un concurs de compoziție, o confruntare directă între cei doi compozitori: Mozart și Salieri. Cine câștigă e evident! Arta învinge întotdeauna politicul!

Apreciem momentele solo ale micilor actori, inspirate din arii celebre. Ei fredonează „Fluturaș, nu mai ai aripioare”, „Cu bucurie noi vom cânta, cu veselie noi vom dansa” etc.

Duminică vă invităm cu mic cu mare la Teatrul de Artă pentru a trăi împreună cu muzică și veselie momente de neuitat, pregătite de copiii noștri cu mult efort și sârguință timp de mai multe săptămâni. Piesa de teatru „Bal vienez” va încheia spectacolul intitulat „Muzicanții Veseli”.

În prima parte, copiii atelierelor „Sunete (în)cântătoare”, „Limba germană” și „Sunete convingătoare” vor prezenta momente interesante. Vor fi surprize oferite deopotrivă de copii și de profesorii lor!

Nu ratați ocazia minunată de a vă bucura duminica viitoare de un spectacol fabulos, la realizarea căruia ați contribuit în mod direct cu resurse financiare, timp, încredere și multe încurajări!

 Ștefan Petrescu

cover_photo_Mozart copy.jpg